Resboiul Stelelor

ARCA a efectuat teste cu UAV-ul Air Strato-0001

Air Strato-0001

Air Strato-0001

ARCA performed a series of tests on rough ground for the Air Strato electrical powered unmanned aerial vehicle. The aircraft was accelerated to take-off speed to verify if the landing gear is able to hold on this type of runway. We also determined the required take-off distance.

Air Strato has a very low take-off speed of about 50 km/h and can use any type of runway, including concrete, grass landing strips, even improvised runways covered with mud.

The powerful electrical motors propel it to take off speed in a very short distance of max. 65m. This makes the aircraft able to be operated in a variety of conditions and the low take-off and landing distance make it possible utilise any flat strip of land available.
“We started with low speeds passes and gradually increased until we reached take-off speed. The electrical engines, in spite of there sizes, are very powerful and we reached 0 to 50 km/h in only 65 m. On concrete, the take-off speed was reached in only 50m. We haven’t installed wheel brakes yet so it took a while to come to a stop after engine cut-off. The runway was improvised by clearing the snow and leveling the ground a bit, but we didn’t do much more. Overall we are impressed on how well the aircraft performed.”

– said Dumitru Popescu, ARCA president.
Air Strato is a high altitude electrical powered unmanned aerial vehicle. It can reach altitudes of 18 km and has an autonomy of 7 hours on internal batteries and 3 days using solar panels.

In can carry a payload of 30 kg consisting of surveillance equipment or other scientific instruments. A commercial version will be available for purchase. In Romania it will be available to private individuals and enterprises only.

13 Comments

  • Poate ca nu vor sa interfereze cu producatorii de echipamente militare si sa isi complice viitorul din cauza unor bete in roate servite de influentele concerne care influenteaza influentabilii cu putere de influentare.

   • si daca le vinde la particulari nu isi fac aceleasi probleme
    drop ya’ balls ARCA 😀
    poate ca se producatorii militari/guvernamentali au alt statut care nu se potriveste cu notiunea de ONG

    • bun, l-au scos din hangar pe zapada. Dar niste poze de la rulaj in viteza vedem si noi? Nu mai spun de zbor. Bineinteles ca NU!

   • hai cu un filmulet ceva – ca nu pot sa cred ca nici unul implicat in “testare” nu a avut un amarat de telefon cu camera…..
    apropo – poate confirma cineva daca in zone mai e sau nu zapada?

   • Mai activ dar și mai agresiv. 🙂
    De ce naiba le cânți în strună ăstora? Vreau articole echilibrate nu reclame mascate. Fii tu însuți, nu trompeta arciștilor!
    Spune-mi (minte-mă, dacă e nevoie) că ai ceva de câștigat din asta, ca să te pot înțelege cumva…

    • Daca nu te superi…ti-a facut ARCA ceva? Nu ai vrea ca macar cineva din Romania sa exploateze spatiul, daca guvernul e prea incompetent sa o faca?
     Daca te superi, nu spune nimic 🙂

    • Merge. 🙂

     Imi place ce doresc sa faca si sper sa reuseasca.

     Reclama mascata nu e. Am fi dat de banuit daca ne contram la fiecare critica adusa.

     • @Resboiu. Bine, te cred că nu-i reclamă mascată. Dar eu eram învățat cu articole ca acelea de pe vechiul blog Resboiu. Acolo se vedea pasiunea ta, amprenta personală a stilului și a opiniei proprii. Când văd articole făcute cu copy/paste, nu știu de ce, dar parcă mi se strepezesc dinții.

      @gg. Da, mi-a făcut ceva: mi-a insultat inteligența, și o face constant cu fiecare „noutate” pe care o aruncă pe piață.

 • Eu am fost un mare sustinator al ARCA atunci cand i-am descoperit, adica odata cu anuntul lansarii programului E111, actualul IAR 111 Excelsior. Cu trecerea timpului am fost placut impresionat de proiectele pe care la lansau si comunicam destul de des cu ei pe pagina lor de Facebook. Erau destul de deschisi la comunicare si raspundeau promt la eventualele intrebari, dar mai ales la incurajari. Odata cu trecerea timpului, vazand ca niciun proiect nu ajunge la bun sfarsit, precum si ca toate intrau mai devreme sau mai tarziu intr-un con de umbra impus voit de acest ONG, am inceput sa-mi pun mari semne de intrebare. La inceput eram entuziast ca se putea face ceva maret si la noi in tara, mai ales dupa dezastrul din cercetarea romanesaca post-decembrista, dar si de faptul ca in mintea mea asociam proiectele acestora cu un eventual program post-militar derivat din cel civil. Se acumula Know Haw-ul si se putea dezvolta ulterior pe experienta acumulata un program militar romanesc. 🙂 Nu excludeam nici macar o eventuala copertina via ARCA a unui proiect militar secret (teoria conspiratiei functioneaza al dracului de bine atunci cand nu mai intrevezi nicio speranta la orizont pentru armata si industria militara de profil a tarii). Atunci cand INCAS-ul doarme si ne spune nu putem face nimic, desi in trecut au facut destule, IAR acum isi iau salariile pe mai nimic concret, cand ROSA trimie cutii in spatiu de milioane de euro care incorporeaza baterii chinezesti, cu care nici macar nu pot stabili o legatura radio simpla, atunci proiectele ARCA pareau mai mult decat realiste, dar mai ales nutreau speranta agonizanta(se poate si in tata asta). 🙂 Chiar daca astazi, indiferent de scopul final, proiectele par utopice, eu in sinea mea inca mai sper…..chiar daca pe zi ce trece sperantele scad precum acumulatorul telefonului care nu-si mai gaseste priza de la care sa se incarce. Sper numai sa gresim noi si sa primim intr-un final o mare palma peste ‘fata’ pentru indrazneala si nerabdarea nostra de a cere rezultate mai devreme decat trebuiesc ele obtinute si facute publice. Altfel se va intampla ceva mult mai rau…..va muri si ultima speranta ca se poate si aici si ca cineva chiar vrea sa faca ceva serios…..excluzand sintacma de ‘romani hoti’. Chiar daca sunt din ce in ce mai sceptic, eu le urez bafta si putere de lucru….dar asteptam si ceva rezultate. Sper doar ca intrebarile incomode adresate recent de catre mine, care spre deosebire de incurajarile celorlalti care au primit raspunsul promt, vor venii intr-un final printr-un comunicat de presa sau ceva similar, pentru ca tacerea este si ea un raspuns la randul ei. Ele sunau cam asa:
  1) Se avoneste ca va-ti retras din Google Lunar X Prise…este adevarat?
  2) Ati pierdut sau nu procesul intentat ROSA?
  Tmpul le rezolva insa pe toate…..in 2…3 ani vom stii cu totii cine este defapt ARCA si daca ne-au inselat asteptarile vis a vis de aceastia sa nu!
  Eu inca sper….insa pentru cat timp?

  • Eu am descoperit ARCA la inchiderea intrarilor in GLXP acu’ 2 ani si pe atunci se laudau ca sunt deschisi publicului, ca doar tinand legatura cu fanii vor avea succes
   Am incercat sa-i intreb mai multe despre legislatie si cum poate un alt entuziast sa faca acelasi lucru fara sa se izbeasca de autoritati, dar nu mi s-a spus nimic concret sau clar si am crezut ca e stilul meu bagacios care i-a speriat, sau ceva
   Dar dupa ce au renuntat la GLXP pe motiv ca birocratia ESA i-au impiedicat, eu nu-i mai cred pana nu vad video clar la orice proiect al lor

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: