Terestre

Arabia Saudita a dublat comanda la Leoparzi

Leopardul in haita Bundeswehr

Leopardul in haita Bundeswehr

 

Dupa binecunoscutul model babilonian, si Arabia Saudita lucreaza la un cock(tail) interesant de tancuri pe care sa le alerge prin ograda proprie (sau a vecinilor pentru impresia carora si umbla atat de masiv la buzunar). Deja mandri operatori de Abrams 1A2 si 1A2S (aproape 400 de bucati in total), sauditii vor intre 600 si 800 de Leoparzi 2A7+, majorand astfel proiectia initiala de 300 de bucati.

Ca de obicei, haotici si grabici, sauditii vor intreaga afacere incheiata pana la Ramadan, si pun la bataie in acest sens vreo 10 miliarde de euro, foarte pe placul industriei militare germane, care da astfel o lovitura importanta, tinand cont si de eternul mentionabil context electronic.

-Alex Neagu-

Sursa: Defencetalk.com

 

 

 

13 Comments

 • T-90,Abrams si Leo 2..aici cred ca este vorba strict de comisioanele pe care le vor lua unii s-au altii care semneaza.

 • Arata impresionant Leopardul asta., Bre,desi eu inteleg ca T – 90 este mai usor,totusi cit de superior este Leo fata de 90 modernizat.?, multi rusi spun ca 90 nu este inferior,..

  • si inca o intrebare, acolo pe linga Arabia Saudita, are cineva T – 90 din vecini?

  • Rusii pot sa spuna ce vor, ca de regula sunt subiectivi.Din punctul meu de vedere T90, modernizat recent se prezinta foarte bine.Ar fi interesant de stiut cum va arata viitorul tanc rusesc, Armata, care va fi tancul de baza al armatei ruse, peste 10-15 ani.
   T90 a fost construit in general doar pentru export, ajutand industria ruseasca de profil in prima faza sa supravietuiasca, iar apoi sa se dezvolte din nou.
   Germanii vor cantari avantajele si dezavantajele acestei tranzactii si se vor comporta ca atare.Un contract de 10 miliarde de euro ar permite germanilor sa iasa pe piata, in urmatorii 10-15 ani, cu un nou tanc,Leopard 3, un tanc cel putin pe masura viitorului tanc rusesc, Armata.
   Daca ar fi dupa mine, Romania nu ar achizitiona un alt tanc pana la vreo 4-5 ani dupa ce a aparut pe piata tancul Armata, ipoteticul adversar al viitorului tanc romanesc, sa vedem cu ce inovatii vine acesta, eventual sa ne insipram din el, atat cat se poate.

   • In momentul de fata tendinta pe termen mediu si lung este inlocuirea tancului cu vehicule care sa imparta aceiasi platforma cu IVF-uri,sisteme de artilerie autopropulsata,vehicule tehnice etc.

    A se vedea programele UPG-NG;FRES;GCV,ARMATA etc.Cel mai probabil Leopard 2 va sfarsii inlocuit tot de o platforma din asta comuna,fie comuna cu IFV Puma(initial astfel se dorea,ca parte a programului NPG sa se realizeze si un inlocuitor pentru Leopard 2),la fel ca alte tancuri cum sunt T-72/90 in Rusia de platforma comuna ARMATA,in Polonia UPG-NG,varianta dotata cu tun de 120 mm, va inlocuii cel putin T-72,in SUA un urmasi al lui XM1202 va inlocuii Abrams,in UK Challenger 2 va fi inlocuit de un MBT realizat mai mult sau mai putin pe baza proiectului MODIFIER,si care ar trebuii sa aiba in jur de 40 tone,2 membrii ai echipajului,tun 120 mm,blindaj,electronica de ultim racnet,ce ar putea sa imparta aceiasi platforma cu FRES.

    Pentru Romania inlocuirea TR-85/T-55(dupa 2020),va fi realizata tot cu o astfel de platforma,fie CV-90-120;ASCOD-SV-120 sau UPG-NG(Anders),cu care sa inlocuiesti TR-85;T-55;MLI-84 si MLVM.Desigur vehiculele astea ar trebuii sa vina in diverse configuratii.

    • Bre,totusi tancurile actuale au la baza designuri din anii 70.Pana se misca banii,proiectantii,etc… iaca fac 50 de ani de servit patriile.Ar cam fi vremea sa iasa la pensie.

     • Daca din nefericire, Europa ar fi fost implicata intrun razboi pe termen mediu sau lung, acum ar fi existat tancuri mult evoluate fata de actualele tancuri.Razboiul de regula grabeste dezvoltarea si producerea de armament nou.
      Din fericire, bine ca in general, cu anumite exceptii(fosta Iugoslavie si Moldova)Europa a fost ferita de razboaie.

  • t 90 in practica e o platforma t 72 mult modernizata si imbunatatita,rezolva unele probleme dar nu pe toate
   in special protectia ,care la un leo 2 e mult superioara,dupa aia modularitatea (sa-i spunem asa)
   leo 2 ,la fel ca si abrams …sunt platforme noi ,cu mult spatiu si posibilitati de upgradare …au o barca(cred ca asa se numeste cutia blindata) foarte stabila
   t 90 are de partea lui unele avantaje ,dar sunt limitate de platforma initiala

   • de acord, multumesc, cred ca rusii trebuie sa faca urmatorul pas mai mare un pic,sa treaca peste ce s-au scapat in anii 90…, sa vedem ce va fi cu proiectul armata in citiva ani..

 • Cred ca dublarea comenzii are legatura cu reticenta Germaniei de a vinde arme in zona. Se testeaza ” verticalitatea ” Germaniei intr-o perioada de criza.

  • Poate ca germanii nu vor ca tehnologie lor sa fie sursa de inspiratie pentru alte tari,aflate in relatii bune cu sauditii, inclusiv pentru China.

   • In ultima vreme sauditii si-au dat seama ca o strangere a relatiilor cu Uniunea Europeana, China si Rusia s-ar putea sa-i scape de o democratizare dupa modelul egiptean sau libian, asa ca incearca sa scape de dependenta de armamentul american .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: