Aviaţie

Apostolakis: Daca Turcia achizitioneaza S-400, Grecia trebuie sa cumpere F-35

Ministrul grec al Apărării, Evangelos Apostolakis, și-a declarat îngrijorarea față de posibilitatea ca Turcia să se doteze cu sisteme sol-aer tip S-400 din Rusia.

F-35A Lightning II

F-35A Lightning II

Apostolakis a spus că achiziționarea sistemelor S-400 de către Turcia va schimba complet situația în ceea ce privește controlul spațiului aerian de deasupra Mării Egee. Apostolakis a adăugat că Grecia are nevoie de avioane F-35 sau alte avioane moderne cu care să-și întărească apărarea antiaeriană pentru a se realiza balansul de putere.

Turcia are tot timpul plângeri și probleme cu vecinii, cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite, a declarat Apostolakis.

“Greece is not Turkey’s first problem” a mai spus Apostolakis, adăugând că nemulțumirile Turciei la adresa Greciei au legătură cu motive de politică internă datorate prezenței unui partid de extremă dreaptă în guvern.

Ministrul grec a precizat că nu se teme de un incident militar sau un accident ce ar putea avea loc în spațiul Mării Egee, între cele două țări.

“If we don’t make a mistake, it won’t happen.”

Între timp, US State Department a insistat ca Washingtonul să nu schimbe politica cu privire la intențiile Turciei de a cumpăra S-400 și să nu rămână nepăsător dacă aliați din NATO ar cumpăra armament de la adversari.

Insistențele menționate… vin după ce Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, Tayyip Edogan, a declarat zilele trecute că Ankara speră la o găsirea unei soluții pentru evitarea sancțiunilor.

“If it comes to that, that is the sanctions proposed to be implemented by the Congress, of course we will expect President Trump to use his power for a waiver on that issue.” 

A comunicat Kalin.

Mirage 2000

Mirage 2000

Scriind știrea, mi-am amintit de Mirage 2000. Unul dintre avioanele mele preferate și mai ales unul dintre cele mai frumoase avioane din istoria aviației. Poza asta am pus-o și pe Instagram, unde vă invit să ne deveniți followeri după ce dați un click pe aici… iar pe acolo vă descurcați.

Dincolo de invitația la a ne urmări pozele cu subiecte militare pe Insta, am să zic că mă așteptam.

În toată vâlvătaia în care se înfășoară de ceva timp Turcia, era de așteptat ca la un moment dat cineva să găsească motivație bună.

Însă partea cu achiziția de armament de la adversar… pe bune? Într-o veste cu Grecia? Am uitat de achizițiile grecilor, direct de la adversar?

Iulian Iamandi

 

2 Comments

  • La ce probleme economice majore are Grecia, de unde bani pentru achizitionarea de F35?Pentru SUA este mai ok sa vina ea cu propriile avioane F35 in Grecia decat sa ofere credite bancare pe termen lung unei tari aflata in pragul insolventei.Doar daca Grecia ar achizitiona in sistem Barter, avioanele F35 ar putea ajunge in dotarea acestei tari.

    • Vorbesti aiurea. Grecia o duce foarte bine acum, are SURPLUS de 3 miliarde de euro in primele 8 luni din an si isi plateste imprumuturile IN AVANS.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: