Aviaţie

Airbus si Bundeswehr au stabilit cerintele pentru FCAS

fcas

FCAS

Airbus Defence and Space si Bundeswehr au stabilit cerintele pentru avionul de noua generatie, FCAS – Future Combat Air System.

Directorul programului Eurofighter, Alberto Gutierrez, a declarat ca Airbus DS si Fortele Armate Germane studiaza cerintele operationale si tehnologiile disponibile pe care proiectul de avion FCAS le-ar putea ingloba atunci cand va putea intra in dotare, respectiv in anii 2030-2040.

In serviciul Aviatiei Germane, FCAS va inlocui actuala flota de aparate Panavia Tornado si va completa flota de Eurofighter Typhoon, prima mentiune oficiala a acestui proiect a aparut in luna ianuarie 2016, odata cu publicarea unei strategii privind capabilitatile aeriene ale Armatei Germane.

La momentul aparitiei acelui document, pentru FCAS se lua in considerare atat optiunea unui avion pilotat cat si optiunea unui avion de lupta fara pilot.

Guvernul German a solicitat Airbus oferirea unei solutii pentru inlocuirea avioanelor Tornado, dar care sa fie in acelasi timp complementara cu aparatele Eurofighter care vor mai ramane in dotare, raspunsul Airbus a fost oferirea proiectului FCAS, care este definit ca un sistem de sisteme, in perspectiva fiind avuta in vedere oferirea unei combinatii, avion pilotat – UCAV.

Conform lui Guitiarrez, data fiind perioada in care se asteapta ca avionul sa devina operational (respectiv anii 2030-2040), avionul va fi unul pilotat, deoarece tehnologiile care sa permita realizarea unui avion complet robotizat de acest nivel nu vor fi suficient de mature.

Oficialul Airbus a mai declarat, ca avand in vedere cerinta de a pastra costurile la un nivel minim, se are in vedere utilizarea tehnologiilor deja existente si cooptarea unor noi parteneri in program.

multumiri pentru semnalare colegului La Aviatie

sursa: Janes.com

– David Victor –

 

 

 

19 Comments

 • Asteptam si alte reprezentari grafice,unii fac analogii ca infatisare generala cu T-50.Acum sa vedem,cu cine ne pozitionam, cu echipa noua Airbus-Germania,sau cuu…

  • Sunt curios din ce generatie se vrea avionul…..A V-a sau se merge spre VI? Avand in vedere faza cu tehnologiile si costul, cred ca V o sa fie sau un V+++ 🙂

 • Aha….e momentul sa ne combinam si noi la acest program, dat fiind ca se cauta noi parteneri. Asa ne putem relansa industria aeronautica in Romania, ca tot spunea Borc zilele trecute ca are de gand sa faca lucrul asta, sa implice Avioane Craiova si nu mai stiu ce alte facilitati speciale pe noi proiecte s.a.m.d.

  Muhhaa ha aha ha ah ah….v-a placut gluma? 🙂 E amara, e nesarata…cum e?

 • Germania nu-i o tara care a facut industrializarea pe fuga,chestie de prestigiu,ce rost are sa apara cu gen. V la spartul targului.

 • Din pacate UE nu si-a strans randurile sa scoata un avion de gen 5-a in timp util.
  2030-2040 ?
  Cred ca e o gluma proasta.

  • Care stiinta bre? ca nemtii n-au facut motor de avion singuri, pe cand RR le cam are. Si in afara de poza aia n-au dat nici un fel de amanunte destul de interesante precum dimensiuni, putere, etc.
   nu cumva e Stage 2 a EJ200? Ce se zicea ca atinge 120 kN in PC?

 • Si opozitia de dragul opozitiei este ieftina.Nu se sprijina pe argumente.Cel care a facut desenele sigur a auzit de “avioanele fara coada”.Un precursor al lor poate fi X-36.

  • “Airbus and Dassault said that they will join forces to develop a Future Combat Air System (FCAS) for Europe. ” – care Europa tata? ca mai aialalti bat spre F35…
   “Never before has Europe been more determined to safeguard and foster its political and industrial autonomy and sovereignty in the defense sector” – deci dupa ei Europa e Franta+Germania…
   “This also includes the involvement of other key European defense industrial players and nations based on government funding and on the principle of best contribution.”
   – adica mai gasim si alti prosti sa ne dea bani de cheltuit, nu de alta da` toate programele europene au fost in termen si bugetele initiale. Si comenzile statelor participante la project au ramas neschimbate, ba chiar crescute …..

 • A zis unu”America first” si n-a sarit niciunul de 1 km in sus,dar sa vezi daca Germania ar zice”Deutschland an erster Stelle”imi inchipui ce-ar iesi.Volens-nolens trebuie acceptat binomul Franta-Germania.Prosti,neprosti,asta e ,plamanul economic al Romaniei este UE.

  • Pai nu zic ca nu trebuie acceptat binomul Franta-Germania la nivel de “plamanul economic al EU”. Da` seracii n-au treaba cu politica externa/cea de aparare.
   La nemtii e vai si amar in armata, exporturile sa mearga. In schimb ei o ard cu armata europeana, ca e mai ieftina si sub comanda lor. Francezii le faceau la ei pe toate numai ca au dat de fundul sacului si isi cumpara pusti din prietena Germanie. Ca nu se stie – poate pana la urma se mai trezesc sa iasa inca o data din Nato….

 • Totul se explica daca citesti niste carti de istoria Germaniei.Germania a facut cele doua razboaie pt. resurse si piete de desfacere.Politica se subordoneaza economiei.Te mira politica lor externa,pai nu te mira ca ei au experienta sanctiunilor,a lipsei unor resurse esentiale pt. industrie, deci prudenta ii obliga la o anumita agenda externa.Iar despre armata europeana,au experienta,pai ce-a fost Waffen-SS?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: