Resboiul Stelelor

Agentia Spatiala Europeana are nevoie de inca 230 de milioane de Euro pentru Ariane 6

Agenția Spațială Europeană va cere statelor membre încă 230 de milioane de Euro pentru dezvoltarea noii generații de vehicul lansator – racheta Ariane 6. Fondurile suplimentare sunt necesare la combaterea întârzierilor în dezvoltarea Ariane 6, al cărei zbor inaugural a fost amânat pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2022.

Ariane 6 - A64

Ariane 6 – A64

În cadrul unei informări de după cel de-al 291-lea consiliu al ESA, Daniel Neuenschwander, directorul pentru transportul în spațiu al agenției, a informat că amânarea primului zbor al Ariane 6 a fost influențat de oprirea activităților, din cauza pandemiei de COVID-19, dar și aspecte tehnice care țin de brațul criogenic care conectează rampa de lansare cu racheta.

Inițial, Ariane 6 trebuia să efectueze primul zbor spre finalul acestui an. Apoi, ESA a avertizat în primăvară că lansarea va fi amânată pentru 2021, apoi, în această vară, agenția a emis un comunicat oficial prin care a informat că Ariane 6 nu va zbura mai înainte de jumătatea anului următor.

Conform declarațiilor lui Neuenschwander, cele 230 de milioane de Euro în plus reprezintă o majorare cu 6% a costurilor de dezvoltare a rachetei Ariane 6. Astfel, costul total al dezvoltării noii rachete europene ajunge la peste 3,8 miliarde de Euro.

Magnific, zic cu sarcasm. SpaceX a avut nevoie de aproximativ 400 de milioane de dolari americani pentru dezolvarea rachetei Falcon 9, rachetă împotriva căreia va concura pe piață europeana Ariane 6.

Neuenschwander speră să facă rost de banii necesari dezvoltării rachetei Ariane 6 în următoarele câteva luni.

Să nu uităm că e criză… și că este foarte posibil ca nerezolvarea la timp a problemei ăsteia ar putea avea ca efect o creștere a costurilor suplimentare.

Dincolo de rogodei, să amintim niște chestii mai interesante.

Zborul inaugural al rachetei Ariane 6 fusese desemnat pentru a plasa în orbită un număr de sateliți de dimensiuni mici ai companiei OneWeb, dar cum la OneWeb s-a lăsat cu faliment… Mai vedem.

Neuenschwander zice că pentru primul zbor ar putea fi folosită configurația Ariane A62, cu două boostere P120C.

Al doilea zbor va fi de asemenea în configurația A62 și va plasa pe orbită un satelit Galileo pentru rețeaua europeană a sistemului de navigație.

Pentru cel de-al treilea zbor va fi utilizată varianta mai mare, A64, cu patru boostere.

Pe persoană fizică, io zic că e un proiect depășit. La preț, zic.

Chiar dacă s-a pornit de la ideea de a face o rachetă (familie) purtătoare modernă și care să la jumate de preț – plus dublarea numărului de lansări pe an – față de Ariane 5… mai bine ESA oprea proiectul și canaliza eforturile înspre ceva asemănător Falcon 9 din start, ori… chiar un sistem asemănător Starship.

Iulian Iamandi

3 Comments

  • Mda, si mie mi se pare un proiect depasit. Cred ca ar trebuii regandit de la la coada. Dar cand a fost vreodata un organism guvernamental un bun administrator? Niciodata! Europa arata ca se misca in conceptia americana a anilor’80. Intre timp aia si-au facut navete si le-au tras si pe dreapta. Ai nostri europeni par incremeniti intr-o idee fixa.

  • Racheta asta da cu virgula. Desi e bazata pe Ariane 5 (de unde si-a luat motorul principal), cu componente deja testate (boosterele), motorul Vinci de asemenea e si el gata, au depasit bugetul initial, vor mai multi bani si pare-se ca pretul per racheta va fi mai mare decat preconizat…

    • Pretul pe racheta va fi influentat si de numarul de comenzi pe care il vor avea. Din cate imi aduc aminte in afara de OneWeb semnasera si un contract cu Eutelsat. Partea strategica conteaza in proiecte de genul asta. Pentru Europa este important sa intre pe piata rachetelor re-utilizabile si sa fie cat mai independenta tehnologic vorbind. Cu instabilitatea din SUA, nu poti sa stii care vor fi regulile jocului peste ani si sa te trezesti ca americanii iti cer suprataxe sa le folosesti rachetele, fie ele si private.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: