Armata Romana Fortele Terestre

Achizitia sistemului HIMARS, aprobata de Congresul SUA

Ministerul Apărării Naționale a fost înștiințat miercuri, 6 septembrie, de către Ambasada SUA în România, cu privire la faptul că solicitarea țării noastre privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Oshkosh M1089 FMTV

Oshkosh M1089 FMTV

Programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând a fi desfășurate discuții și negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și opțiunile de transfer tehnologic și implicarea industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței.

În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.

Opțiunea pentru înzestrarea Armatei României cu sistemul HIMARS derivă din necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne, care să contribuie la întărirea capacității de apărare a teritoriului național și la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilități de descurajare credibile.

Achiziția sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esențiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.

* * *

HIMARS este al doilea sistem care primește aprobarea Congresului SUA, după ce achiziția a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus, a parcurs aceeași procedură luna trecută.

Secţia Presă

13 Comments

 • Eh, prima parte de munca e facuta. Mai ramane semnarea contractului de achizitie si finantarea, adica platile. Cam aici e si HSAM-ul, ca stadiu.

  Problema se pune asa: cu cine se discuta si cine angajeaza semnatura guvernului din partea MApN?
  Nu de alta, dar pe anul asta suntem la al 3-lea ministru si la al 2-lea premier.

 • Bune la casa omului! Dar cu LAROM-ul cum ramane? Se zvoneste ca a cam ramas fara munitie. Si inca ceva, despre modernizarea GRAD inca nimic?

  • Presupunand ca vom avea bani sau opiuni de finantare pentru proiectele mari, achizitiile de tehnica straina tin capul de afis.
   Cu toate astea, daca avem minte am putea profita de americani pentru dezvoltarea LAROM: sisteme de ochire mai avansate, sistem de comunicatii, munitii cu bataie mai lunga… desi noi parca cu ELBIT am dezvoltat proiectul.

 • De artilerie autopropulsata nimic. Se trece direct l-a achiziția de HIMARS????. O colaborare cu Germanii, Suedezii sau Cehii in producția in comun sau sub licență a tunurilor 155mm autopropulsate ar fi fost primul pas. Noi sărim câteva trepte să prindem HIMARS????.
  Evenimentele din Siria, Yemen arata că fără artilerie autopropulată nu se poate.
  Poți să ai numai HIMARS,SMERCI,URAGAN etc .tot ai nevoie de artirelie autopropulsată.
  Noi vom avea direct HIMARS cu modele de artilerie tractată din IIRăzboi Mondial????

  • E anuntat pe defensenews si e pus si pe tehnomil ca ne ofera coreenii K9 dar discutiile sunt inca la inceput. Il ofera noua, Estoniei, Cehiei, Slovaciei si Ungariei. Polonia a luat licenta de sasiu si cu tunul german si au facut propriul model, numit parca Krab daca nu ma insel.

  • Ar fi parfum si K9 si Krab, chiar si K9 second-hand, finlandezii au luat K9 SH, vreo 48 de bucati la vreo 160 mil de dolari. Om trai si-om vedea…

    • Da, asta stiu ca foloseste un sasiu de IFVeu. Solutii sunt si SPGeurile stiu ca erau trecute pe lista de achizitii. Pe vreo 50 de bucati am da vreo 200 mil aproximativ (depinde ce luam, nou sau second), oricum nu ar fi cine stie ce enorma investitie, dar ne cam trebuie ca noi avem doar niste obosite tractate, nimic self-propelled.

     • De acord, ar fi primul pas si sar putea sa localiza o parte din producție in țară. E necesar să se negocieze bine. Vezi cazul Polonezilor.Se încarcă cu comenzi fabricele locale de armament adică ce a mai rămas. În acelaș timp mai școlești personalul capeți experiență de alt nivel.
      Angajezi personal nou tânăr că cei în vârstă sunt depășiți de noile tehnologii.
      Apoi treci l-a pasul următor????.
      Altfel faci mare risipă de resurse fară să obții rezultate.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: