Resboiul Stelelor

Academicianul nord-coreean Ju Kyu Chang a murit

În contextul secretizării numelor cercetătorilor nord-coreeni implicați în dezvoltarea sistemelor de armamente, știrea pare apă de ploaie. A murit un academician nord-coreean… Așa, și?

Kim Jong Un la inmormantarea academicianului Ju Kyu Chang

Kim Jong Un la inmormantarea academicianului Ju Kyu Chang

Ju Kyu Chang era unul dintre oficialii nord-coreeni sancționați pentru suspiciunea de a fi jucat un rol important în dezvoltarea tehnologiilor din domeniul rachetelor și al armamentului nuclear.

Conform agenției de știri oficiale de știri KCNA, academicianul a murit luni la vârsta de 89 de ani, datorită bolii de sânge numită pancytopenia.

Ju a fost și ministru al apărării, însărcinat cu dezvoltarea de arme nucleare și rachete.

Și s-a numărat printre cei sancționați de către Departamentul Trezoreriei, al Statelor Unite ale Americii, pentru rolul pe care l-a avut în programul nuclear al Coreei de Nord.

Agenția de presă sud-coreeană Yonhap menționează că Ju a supravegheat lansarea rachetei nord-coreene Unha 2 cu rază lungă de acțiune în anul 2009, alături de președintele Kim Jong Il.

De asemenea, mai spun sudiștii, Ju a fost foarte implicat în dezvoltarea rachetei cu rază lungă Unha 3, lansată în 2012.

Ju Kyu Chang s-a retras din activitatea în anul 2015.

Împovărată de sancțiuni și izolată, Coreea de Nord a prioritizat dezvoltarea armelor nucleare obținând succese remarcabile în ultimii ani.

Bun. Adică rău.

Știrea atât a fost, dar mai am vreo câteva vorbe de spus pe lângă.

Mi-am amintit, într-un fel, de Germania și prioritizarea armelor “V”. Într-un fel, e cam pe acolo.

Apoi, m-am gândit la… what if. Cum ar fi fost dacă eforturile Coreei de Nord ar fi fost concentrate pe cercetarea și dezvoltarea în scopuri nu neapărat cele mai pașnice a unor rachete purtătoare capabile să concureze în Cursa Spațială?

Oare ce s-ar fi schimbat?

Iulian Iamandi

7 Comments

  • sunt sigur ca “progresul” nord coreean in zona icbm si a armelor nucleare este rezultatul “ajutorului” chinei si/sau rusiei.piticul coreean este o marioneta in mainile acestor doi papusari.care prin manevrarea ei pot obtine anumite concesii de la americani.

    • Bre, am o intrebare…la aproape fiecare comentariu iti schimbi adresa de email? PS: Te da de gol culoarea. Cred si sper ca te duce troaca la ce culoare ma refer. Eu postez cu acelasi nick si mail si am o morisca roz de toata frumusetea. Pe cand tu esti curcubeu, ca amicii mei dragi.

  • Academicianul a fost printre cei sancționați de către vest… Mă întreb cum? A fost lovit cu sancțiuni prin care i se interzicea intrarea într-o țară membră NATO? 🙂 Got it? :)))

  • O tara cu PIB-ul a doua judete de la noi….
    Stau si ma intreb,cum oare au dezvoltat tehnologia rachetelor purtatoare,ultimele modele fiind un salt calitativ imens?

    • Nu ai inteles ca ,Nord Koreea nu este tara si retarzii aia nu au inventat nimic…li s-a dat niste arme nucleare dar cheia si butonul este la vecini.Uita-te la paradele lor militare si vei recunoaste linia de ansamblare de la Brasov a Buceag-urilor si Carpati-lor data de noi cadou…ca altfel se dadeau si acum cu ricsa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: