Marină

A fost necesara participarea la Operatia de Lupta Atalanta? S-a meritat?

Acţiune a echipajului fregatei Regele Ferdinand

Acţiune a echipajului fregatei Regele Ferdinand

Haideţi să dezbatem, cum am promis: A fost necesară participarea la Atalanta? S-a meritat?

Temă aleasă pornind de la comentariile scris de trei dintre colegii noştri de discuţii:

MW:

“Cat a costat aventura? Si era necesara?”

Dorel:

“da’ piratii, unde e piratii?

au prins noua chiori intr-un schif (asa se zice pe romaneste), dar aca au fost pescari?
ia uite ce zice “adevarul” dupa misiunea in marea mediterana http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Cu…#commentsPage-2

“Fregata Regele Ferdinand s-a întors din ultima misiune NATO în decembrie 2010, desfăşurată în luna noiembrie, tot în Marea Mediterană. Acţiunea reprezentase a şasea participare a Forţelor Navale Române la operaţiunile de sporire a securităţii în Europa.

„A fost o misiune ce a avut ca scop securitatea în Europa şi descurajarea acţiunilor teroriste. În timpul patrulelor am descoperit nave suspecte ce transportau ţigări. Noi nu ne ocupăm de acestea, dar am dat raportul mai departe pentru a se lua măsuri”, a declarat atunci căpitanul second Marian Ioan.”

“Preşedinţia a precizat că pentru operarea timp de trei luni în Marea Mediterană este necesară suma de 4,5 milioane euro, ce vor fi alocaţi de Executiv în următoarea şedinţă de guvern.”
DECI AM CAUTAT ARME PENTRU GADAFI SI AM GASIT TIGARI. DISTRACTIA NE-A COSTAT 4,5 MILIOANE DOLARI.

astea doua luni de misiune cat ne-a costat? pentru cei noua ciudati?
exercitii mult mai ieftine puteam face si in marea neagra, cu niste pescari turci care ne fura calcanul.

ASPECT NEPRETUIT PE DRAKU, NENE RESBOIULE!”

*

Înainte de a porni discuţiile, ţin să spun câteva cuvinte pentru că nu vreau să existe interpretări în ceea ce mă priveşte.

Deci, să clarific… Nu este fregata lu’ mama. N-ar avea loc pe Braţul Borcea, la mine la Călăraşi, aşa că nu vă gândiţi că “ţin” cu marina şi marinarii din motive personale.

Spre deosebire de Forţele Aeriene şi de Forţele Terestre, Statul Major al Forţelor Navale dispune de cel mai frumos şi mai bun site, comunicarea şi informarea mergând cel mai bine.

Am colaborat foarte bine cu SMFN la Summer Storm 2012, antrenamentele de la bordul fregatei Regele Ferdinand şi în cadrul festivităţilor de Ziua Marinei României, de la bordul fregatei Regele Ferdinand.

Nu vorbesc despre prieteniile pe care le avem cu oameni deosebiti din marina, Batalionul de Infanterie Marina, Centrul de Scafandri, GNFOS.

Nu vreau să vorbesc despre Dacian Thunder 2012 desfăşurat la Luna… tot americani erau şi cei de la Summer Storm 2012, exerciţiu la care l-am avut acreditat pe colegul nostru Mozambic, la Capu Midia.

Pur şi simplu, Marina ştie ce înseamnă comunicare, informare, imagine.

Aşa că, voi lăsa poziţia de moderator şi am să particip la dezbateri fără nici un greţ.

43 Comments

 • Haideti ca incep eu.

  Ce inseamna patru milioane si jumatate de dolari la nivelul unei tari?

  Cum spuneam, experienta castigata in urma participarii la Operatia de Lupta Atalanta este nepretuita.

  • Ideea e ca noi trimisesem fregata acolo in timp ce aici se punea problema in termenii “nu ne mai permitem o parada militara ca in anii trecuti”. Asta inseamna ca intr-o situatie financiara dificila pentru fortele armate s-a considerat ca o misiune in largul coastelor Somaliei este a naibii de necesara. Ok, de ce?

   Iar subiectul asta imi readuce in minte o mai veche intrebare. Cam care este bugetul fortelor navale comparativ cu cel al fortelor terestre si aeriene.

   • Asa putem spune si despre militarii si tehnica trimisa in T.O. N-avem bani sa scoatem tehnica grea la Parada si trimitem militari in teatre…

    S-a considerat ca este necesara pentru ca a trebuit sa participam alaturi de aliatii nostri si de lumea civilizata in prevenirea si combaterea intr-o regiune a planetei, a unui tip de agresiune manifestata prin talharie, rapiri, sechestrari de oameni si bunuri.

    Acum, imi trece prin minte o intrebare: daca am fi avut parte de sechestrari a zece nave cu echipaje romanesti si ultimatumuri pentru bani de rascumparare… nu am fi zis “dar chiar nu face nimeni, nimic?”. Ei bine, ne-am numarat printre cei care fac ceva.

    • Nu era musai sa trimitem o nava de razboi pentru a participa la Atalanta. Bulgarii de exemplu au trimis cativa ofiteri acum cativa ani iar bulgarii chiar au avut niste nave sechestrate.

     • Pai bulgarii s-au ales doar cu cativa ofiteri trecuti pe post de musafiri pe o nava straina, printr-o misiune din care tragand linie nu pot compara cu experienta pe care au castigat-o membrii echipajului fregatei Regele Ferdinand.

      Spre deosebire de bulgari, care se uita la altii cu invidie, noi avem elicoptere ambarcate. Iar echipajele si tehnicienii care au luat parte la Operatia de Lupta Atalanta au avut parte de alte conditii de clima, de dificultatile legate de orientare, de reparatii si mentenanta la multe mii de kilometri de casa, trecand printr-o perioada ca de razboi, cu VERTREP, realimentari de la alte nave, etc.

      • Bulgarii s-au achitat de “obligatia” participarii la EUNAVFOR cu costuri mult mai mici.

       In privinta trecerii printr-o perioada ca de razboi, nu cred ca piratii somalezi se ridica la inaltimea situatiilor de razboi in care ar putea fi implicata fregata. Chiar anul acesta au avut loc niste exercitii militare cred ca mult mai relevante in privinta asta, gen MCM LIVEX Poseidon 12.

       La momentul asta punctul meu de vedere e ca misiunea asta a fost o misiune “show the flag”. Sa fim si noi acolo printre aia mari din Liga I a Europei si sa se uite altii cu invidie la noi.

       Si mai e si partea cu dotarile. Si aici intram in dezbaterile de la nivel european – ce tip de armata trebuie sa construim. Una specifica operatiunilor tip coalitie la mii de km departare de casa cu inamici gen pirati sau talibani sau una specifica teatrului european si potentialelor amenintari conventionale de aici.

       • Pai, eu zic sa lasam pe maine dezbaterea pe tema asta –

        “Si mai e si partea cu dotarile. Si aici intram in dezbaterile de la nivel european – ce tip de armata trebuie sa construim. Una specifica operatiunilor tip coalitie la mii de km departare de casa cu inamici gen pirati sau talibani sau una specifica teatrului european si potentialelor amenintari conventionale de aici.”

        Ca mi se incurca ideile si astazi, pana diseara sunt pe metereze si cu redarea competitiei de fotbal robotic.

        Dar, maine o facem.

 • Experiența e bună dar nu neprețuită. La operațiunea asta România a fost un simplu figurant și-atât. Suma de patru milioane și jumătate de dolari e prea mare doar pentru a face figurație. Dacă se investea în sistemul sanitar era mult mai bine pentru români.
  Nici la nivel de imagine nu s-a shimbat nimic: tot ca niște vasali insignifianți suntem priviți.

  • Guliver, vasali vom ramane pana la viitoarea schimbare de jupan.

   Nu ne scotea jugul participarea cu o fregata, cu trei, cu toate navele marinei.

   Navele oricarei tari participante patruleaza intr-un raion. Ne-figuranti sunt doar cei care au eliberat nave capturate de pirati?

   Experienta asta nepretuita de care zic eu, nu se putea cumpara cu patru milioane si jumatate de plimbat prin Marea Neagra. Impactul are sa se simta in viitor.

   • Dacă se schimbă jupânul tot vasali suntem. Nu vom mai fi vasali dacât când nu vom mai avea niciun jupân și vom sărbători ziua de 9 Mai ca Ziua Independenței iar abia apoi ca și ziua Europei…

    În timpul operațiunii ăleia, ca și acum, trăim din împrumuturi ca să nu dăm faliment. Când ești muritor de foame nu e înțelept să dai banii doar pentru păstrarea aparențelor sau de dragul unei experiențe – oricare ar fi ea.

    • Pai da, vasali ramanem pana la viitoarea schimbare a unui stapan cu un altul.

     Referitor la celalalt aspect, sa desfiintam armata ar fi o solutie care ne-ar scoate din faliment?

     • Armata nu este un exercițiu furnizor de experiență precum cel din operatiunea amintită. Ea are alt rol, știi bine asta.
      Noi avem o armată care există dar nu prea ființează. Poate tocmai de-aia ar trebui să avem mai întâi o armată adevărată și abia apoi să participăm cu ea la operațiuni militare, nu doar așa, să simulăm…La ce folosește experiența când lipsește potența?

      • Depinde de cum vedem lucrurile.

       La nivel macro, suntem tristi. Nu ne putem compara ca nivel de dotare si mijloace de pregatire, ori ca si buget, cu altii.

       Exista insa unitati operative care au acumulat experienta prin participarea la aplicatii internationale, atat in tara cat si prin alte parti, dar care au acumulat si experienta in TO. Valoarea acestor unitati a crescut, cu fiecare participare.

       Asa si acum, cu echipajul fregatei Regele Ferdinand. Mai ales ca pe o nava aflata in larg ai pe timpul unei misiuni de lupta doar optiunea de a actiona, ofensiv sau defensiv, dar nu ai unde sa fugi. Stai si lupti, repari, cureti cartofi, faci injectii, te pregatesti in continuare, in si pe nava, depinzand de cel de alaturi si de cei de alaturi.

       Sustin in continuare ca ne-a prins bine aceasta participare. S-a intarit echipajul de pe Ferdinand. Sa nu uitam “ECHIPA!” si valoarea echipei, asa cum se reusise in cadrul GSPI Acvila.

       Treaba cu “sa avem mai intai o armata adevarata si abia apoi sa participam cu ea la” operatii “militare, nu doar asa, sa simulam” este buna doar in teorie. In practica, lupti asa cum te nimereste necazul. Daca nu putem sustine, ne scuzam si iesim din alianta? Nu, nu o facem. Insa, ne achitam de datorii asa cum putem si cu ce avem.

       Iar sansele de a avea mai intai o armata adevarata, sunt zero. Cand sa avem o armata dotata cu tot ce e mai bun? Din ce bani?

       Suntem condamnati sa fim ruda saraca si in alianta asta.

       • Apropos de ACVILA, atunci cand sa desfintat tin minte ca la tv a aparut un grangur mare de la jandarmerie care intr-un studio ii porcaia intr-una pe aia din ACVILA, ca se coafau, tatuau, machiau pe banii ministerului, ca ar fi cam asa si pe dincolo, ca faceau aia, ca faceau asta bla bla, dupa care timp de cateva luni in presa tot apareau articole vadimiste care spuneau ca aia erau o adunatura de gay, care ajunsesera in SPP acolo unde in curte la Cotroceni se tineau de nebunii, multa prostie si ne-am prostie mai e si in institutiile astea de forta, mai ramane sa procedeze ca aia din Palestina, care cand nu se bateau cu evreii se caftea Forta 17 cu Hamas, sefii negociau la o saorma iar bodigarzii lor trageau unii dupa altii in parcare cu invizoace de 7,62, asa sa faca si astia de la noi, sa se mitralieze pe unde se prind jandarmii cu ACVILA, doisiunsfertu cu sereistii, comunitarii cu aia de la circulatie, avem un sistem de aparare mai apropiat de un stat bananier, statul este bananier, de ce sa nu se comporte pana la capat ca la statutl bananier.

        Ca sa desfintat ACVILA..mare pierdere, suntem recordmeni europeni la capitolul trupe speciale per cap de habitant, la fel si de institutii din care facea parte ACVILA, sparg astia la bani de rup pamantul iar restul crapa de foame.

        Fregatele astea, io consider ca au fost putin cam mult atunci cand sau cumparat, poate ca erau mai adecvate 2-3 corvete noi si inca 2-3 submarine intr-o a doua faza, pana la urma tot in banii aia am fi iesit ba chiar mai ieftin, asa ne-am apucat sa ne facem o ditamai forta navala capabila sa ocupe Madagascarul, dupa aia a sa ales prafu de ea de proiectele lu peste, dar noi tot in prostioare din astea vad ca persistam.

        Navele in sinea lor sunt cat se poate de rezonabile, mai pot fi folosite inca 20-25 de ani, pretul pentru clasa lor a fost unul onorabil si mai presus de toate, la momentul la care s-au cumparat au reprezentat un prim pas dintr-un amplu proiect care a fost facut, ca sa ales praful dupa aia, alta poveste.

        Daca tot s-au luat navele astea, tocmai pentru misiuni de genul asta la mare departare de casa, era si pacat sa nu fie folosite, au castigat oamenii ceva experienta, ne-am respectat o obligatie fata de NATO pe care ne-am asumat-o atunci cand am aderat, foarte corect si in regula dupa mine.

        • Victor, tu crezi in varianta lu’ nea Scula ala care a latrat la televizor ca cei din ACVILA sunt… pe scurt, o adunatura de gay?

         Ma indoiesc. Nu il crezi.

         Latrat din asta vadimesco-dandiaconesc este percutant la prosti si este o continuare a stilului de stricare a imaginii dus mai departe din modelul comunist.

         Important e sa strigi, sa iti curga balele de rabie si sa iti plesneasca venele cand afirmi, ca sa ai succes la retarzi.

         Mai tii minte ce scria George pe Rumaniamilitary despre mine: am ramas repetent cand faceam seralul, d-aia am mai multi ani de scoala; sa nu mai citeasca lumea portalul Resboiu pentru ca eu sunt un taran din Calarasi, ca sunt efeminat pentru ca am spus ca prototipul pustii de la Cugir este urat, mai acum o saptamana-doua a trimis un mail in care zicea ca sunt aurolac cu aere de vedeta pentru ca m-am pozat pe la Boboc, ca Resboiu este blog si nu portal, pentru ca zilele trecute sa ne ureze la multi ani pe blog la el si sa spuna ca nu are nimic cu mine/noi si ca nu ne vorbeste de rau? Ei, asta se numeste lucrare la imagine.

         Asa si cu generalul care a latrat la televizor, pur si simplu lovea in imaginea GSPI ACVILA. Unii, poate au pus botul. Cei inteligenti insa, nu.

         P.S. – Poti intreba in redactia noastra doi colegi, despre ACVILA. Unul dintre baieti s-a pregatit cu ei, iar celalalt… dar, lasa ca descoperi tu. 😉

        • Nu sunt 100% sigur dar Atalanta nu cred ca face parte din obligatiile NATO. E o misiune a UE.

         Nu stiam ca de-asta s-au luat fregatele. Mi se pare ciudat. Adica noi am ramas fara flota comerciala si luam fregate sa protejam navele (altora) la mii de km de casa? Ok…

 • sunt sigur ca toti de aici le spun copiilor “sa faci exercitii la mate? pt ce? ia o minge si du-te afara” cam asa si la armata, e una sa joci sah pe harti teoretic si sa faci frumos la defilare si alta sa participi direct intr-un teatru de operatiuni. altfel propun sa desfiintam armata ca papa bani din taxele noastre pentru ca ‘ e un simplu figurant, Nu ne scotea jugul participarea… ar trebui să avem mai întâi o armată adevărată și abia apoi…’

 • Banii astia nu mergeau in sistemul de sanatate sau ce mai zic altii. Tot acolo ramaneau la marina, ii baga careva in buzunar, se plimbau prin marea neagra sau mai bine nu se plimbau deloc si cineva isi baga banii de motorina intr un cont, etc.
  In timp eu nu cred sa va trece cu vederea participarea mult mai activa ale fortelor romane fata de cele unguresti sau bulgare…

 • eu unul banuiam inca de la inceput ca nu este fregata lu’ “resboiu”, iar acum sunt convins.
  ce nu sunt convins: de unde teatru de operatiuni? care teatru de operatiuni? este vreun razboi pe acolo si noi nu stim?
  ce au invatat acolo si nu puteau in marea neagra? “noi avem elicoptere ambarcate. Iar echipajele si tehnicienii care au luat parte la Operatia de Lupta Atalanta au avut parte de alte conditii de clima, de dificultatile legate de orientare, de reparatii si mentenanta la multe mii de kilometri de casa, trecand printr-o perioada ca de razboi, cu VERTREP, realimentari de la alte nave, etc.
  clima intr-adevar este diferita, dar cam atat. nu rezulta ca au avut de infruntat marile furtuni.
  orientarea? sa avem pardon, de cand s-a inventat gps, nu s-a mai ratacit nimeni. in plus, ofiterii invata sa foloseasca sextantul de cand freaca puntea pe bricul “mircea”. la o adica, daca toate celelalte sisteme de pozitionare cad, trag la mal si intreaba une sunt.
  reparatiile nu au nimic de a face cu locul une este nava, decar daca ar trebui facute neaparat in doc ori si mai rau, doc uscat. pentru echipa de mecanici, reparatiile curente se fac exact cum le spune numele, in mod curent. une pui ca nici nu aveau indreptate asupra lor tunurile cine stie carui cuirasat, pentru a se simti stresati.
  ca veni vorba de cuirasat. intr-adevar, “Statul Major al Forţelor Navale dispune de cel mai frumos şi mai bun site, comunicarea şi informarea mergând cel mai bine.” asta doar daca cunostintele noastre s-ar limita la “toate panzele sus”, si am fi auzit e cuirasat in “tora, tora, tora” . se pare ca si atunci cand auzim de “skiff” si “dhow” ar trebui sa ramanem impresionati. partea proasta este ca noi stim ca schif inseamna o BARCA cu vasle sau cu rame, de unde si echipajul mic (noua chiori).
  nici cu dhow nu ne extaziem, pentru ca este vorba TOT DE O BARCA, de data asta cu panze, cu maxim doua catarge. este denumirea specifica acelei zone, dar in principiu, se foloseste la pescuit, cum bine recunosc bravii nostri purtatori de cuvant ai marinei.
  si sa vedeti totusi cum vine tangenta (existenta unui singur punct comun al dreptei cu cercul) in cazul nostru, al navei cu piratii: spanu, seful piratilor mauri (interpretat de colea rautu, d-zeu sa-l odihneasca) a atacat goeleta “speranta” cu niste “feluci” adica tot un fel de dhow. iar neintrcutul tintas ieremia, (interpretat de sebastian papaianii) a tras in “funga” , rasturnand barca.
  vedeti cum vine de se leaga? ce dantelarie frumoasa? unde mai pui ca si “Speranta” a trecut prin canalul suez, pe urmele strmosilor acestor pirati, ai lui radu tudoran fiind aciuiti parca in insula musarah (sper sa nu ma tradeze lecturile din liceu) care, vai, nu apare in comunicat
  lasand gluma la o parte
  ia uitati ce parete are tov decebal ilina: http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60481119&section=2&video_section_id=‘ f
  deci nu poti sa te bati intr-adevar decat cu skiff si dhow si putem devenii mai intelegatorii
  Armamentul de la bordul navei:
  • tun super-rapid 76 mm Oto Melara
  • instalaţii lansare torpile
  • sistem de comanda asistat de calculator
  • instalatii de bruiaj pasiv
  • sisteme de lupta electronică
  • 9 sisteme radar
  nimic dintre acestea nu puteau fi folosite pentru antrenament in marea neagra? sa fim seriosi. pentru cele doua barci cu care ne-am intersectat, nu trebuia sa caram pana acolo
  • ofiteri: 18
  • maistri militari: 77
  • militari angajati pe baza de contract: 110
  ia uite pentru ce este facuta, si la ce o folosim noi, cu milioane de dolari:
  Este construita sa indeplineasca urmatoarele tipuri de misiuni:
  – misiuni de lupta antisubmarin;
  – misiuni de aparare in razboiul antiaerian;
  – parteneriat in comunicare internavala;
  – misiuni de supraveghere electronica;
  – asigurare artileristica de pe mare pe uscat;
  – operatiuni de cautare/salvare/umanitare.

  la partea de alimentare ma dau batut, chiar ca au avut le lucru uite ce zice gandul:
  http://www.gandul.info/news/fregatele-jafuri-englezesti-consuma-7-ori-multa-motorina-fregata-260319
  Cele doua fregate tip 22, construite in 1984, botezate acum Regele Ferdinand si Regina Maria, sunt dotate cu patru turbine care consuma enorm: peste 30 tone de motorina pe ora. Prin comparatie, cea de-a treia fregata a Marinei Romane, autohtona Marasesti (de aceeasi varsta cu fregatele englezesti), consuma 4 tone/ora – ceea ce era considerat inainte drept o risipa de combustibil. Consumul ofera fregatelor o autonomie mica, ce le impiedica sa functioneze la putere maxima. Practic, acestea sunt dependente de navele de alimentare care sa ii asigure in mars necesarul de combustibil. La aducerea lor in tara din Anglia (misiune prezentata cu mare pompa), fregatele au mers intr-o turbina pentru a face economie de motorina.

  deci, cate vacute bune de pus la arat puteam cumpara pe banii astia? cred ca unii stiti la ce vacute ma refer.

  • pai sa ne bucuram ca deocamdata distrugatorul romanesc a intalnit doar un skif cu somalezi pt ca daca intalnea alt distrugator la ora asta se faceau parastase. Armata Romana vine dintr-o tunel, dintr-o gaura neagra in care ajunsese cu experienta si pregatirea de lupta aproape de 0, lucru ce a dus la cele mai mari pierderi “friendly fire” din istoria militara moderna cu ocazia evenimentelor din 1989. In cateva zile armata romana a pierdut sute de militari – morti si raniti, a ucis/ranit alte sute de civili, a pierdut blindate, aeronave, a cheltuit zeci de rachete antiaeriene si mii de proiectile A-A doar LUPTAND CU EA INSASI si cu confuzia si lipsa de experienta care o caracterizau la vremea respectiva. Intrebarea e: mai vrem sa intretinem o asemenea armata? E in interesul nostru ca popor sa avem o armata pentru defilari sau una reala? Am rude care au participat ca militari (unul in termen si unul ofiter) la Revolutia din ’89 mi-au povestit confuzia si frica aproape mistica de inamicul nevazut pe care au avut-o in acele zile precum si modul in care tipul in termen (servant A-A) a tras lada dupa lada de munitie. Am si vorbit si cu oameni intorsi din Afganistan, unul din ei mi-a spus ca-si facea cruce inainte sa plece in patrulare dar in rest am vbit chestii tehnice, ca i-ar fi trebuit la turela nush ce reazem pt. ca era incomoda, ca niste colegi au sarit pe o mita pentru ca nu apucasera sa primeasca nu stiu ce info la timp, samd. In cazul celor de la Revolutie am recunoscut doar niste civili ingroziti in uniforme si care se nimerisera sa aibe arme pe maini, in cazul celor din Afganistan mi s-a parut ca vad soldati, poate nu cei mai buni din lume dar soldati. E mare lucru ca nu se mai pierd cu firea cand se trage asupra lor, ca isi dau seama ca inamicul e si el om, ca s-au invatat sa reziste luni de zile departe de familii, samd. Mie, contribuabil, mi se pare ca e un mare pas inainte si nu consider ca din banii mei s-a cheltuit degeaba.

   • stelian, tu esti un tip inteligent, de acord.
    fazele cu “eu contribuabil” sau “noi va platim pe voi” samd sunt reale dar “usor” exagerate.

    raspunde-mi la o intrebare: cu cati bani (crezi tu) cotizezi tu la bugetul MApN?
    sa vb pe cifre.
    si dupa aia sa vedem cati s-au cheltuit degeaba.

     • multam, dar nu e a mea… am auzit-o si io la altii mai destepti. stiu ca repet, catanele batrane stiu intotdeauna mai bine. lucky bastards 😀

      • pe scurt, banii contribuabililor se duc la bugetele locale sau la bugetul Ro.
       vb de Ro, adica toate ministerele, institutiile publice etc.
       cautati cat reprezinta bugetul MApN din asta…

       sa zicem ca esti super-jmeker si dai 100.000 RON impozit, esti prosper.
       din banii astia nu toti ajung la MApN.

       ajung o minuscula fractie.

       bani necesari, sa fim intelesi, bob cu bob se strange snopul, nu?.

       dar de aici pana la “io va imbrac” e cale lunga…

       si cand o auziti p-asta cu “ba, io va platesc” puneti-le intrebarea de mai sus shogorilor.

       • @XV:
        1. cotizez cu cel putin 1% (restul de 0.33% sa zicem ca vin din surse nefiscale desi ma indoiesc) din impozitele platite la bugetul general consolidat din salariul meu, si de firma unde lucrez. Daca adun impozitul platit de mine pe salariu, impozitul platit de firma pentru salariul meu, impozitul pe profitul aferent activitatii pe care o desfasor in firma si TVA-ul aferent, depasesc suta aia de mii de lei noi (miliard vechi) fara a fi nici “jmeker” nici prea prosper ca nu e cazul. Din astia cel putin 100.000 lei, 1% inseamna 1000 lei pe an. Impozitele locale nu au ce cauta in calculul de fata pentru ca sunt altele si nu se amesteca. Multumit de raspuns?
        2. Nu vad de unde ai tras concluzia din postarea mea ca as fi de parere ca MApN a cheltuit aiurea banii in misiunea cu pricina. Am recitit postarea si cred ca sensul e fix invers.
        3. Nu vad unde am postat ceva care sa insinueze mentalitatea “eu va imbrac”. Dealtfel e foarte departe de mine genul asta de replica. Am mentionat doar calitatea de contribuabil, calitate care-mi da dreptul moral la o opinie (chiar daca ar fi fost contra desi intamplator aici e pro) lucru normal avand in vedere tema discutiei. Ca un fapt divers, in Elvetia “pu-xxx-imea”(cum ii spunea un celebru primar) platitoare de taxe e intrebata prin referendum ce avioane sa cumpere armata. Dar aia e o tara la polul celalalt al civilizatiei.

        • multumit. nu ti-am citit cu atentie postul de mai sus, si m-am cam repezit. (am citit rapid si nu l-am sesizat pe “nu”: “Mie, contribuabil, mi se pare ca e un mare pas inainte si nu consider ca din banii mei s-a cheltuit degeaba.”) deci ti-s dator cu niste scuze.

         referitor la impozit:
         bugetele locale, n-au treaba in cazul de fata,de acord, am si spus.

         altfel, ai pus in calculul ala si pe mama si pe tata…ce treaba are TVA-ul aici? de ce nu adaugi atunci si accizele la tutun, alcool, taxa radio-tv samd, ca tot la stat se duc? sau impozitul platit de restaurantul unde mananci, impozitul platit de banca unde-ti tii banii, de electrica etc?

         ca dupa un calcul de-asta probabil o sa-ti dea ca aproape toti banii tai se duc la stat 😀 (ceea ce btw nu e departe de adevar).

         e vb de taxe indirecte.

   • In decembrie ’89 razboiul electronic a surprins armata,pe langa problemele grave ale tehnicii din dotare.
    Acum in A-STAN ce categorii de militari pregatim in afara de buni infanteristi?

     • Nu as generaliza spre o parere proasta asupra intregului B. 265, unde avem prieteni care sunt dedicati acestei specializari si ne-au vorbit despre oameni bine pregatiti la toate nivelurile. Insa, nu este prima data cand “auzim” ceea ce ai spus si tu si nu doar despre acea perioada.

      Ma gandesc insa ca daca luam la rand cei zece ani pe acolo, gasim in fiecare batalion si detasament, si “invartiti”. Probabil de aici izvorasc anumite… aspecte

 • foarte multe comentarii destepte pe aici, chiar daca nu-s de acord cu o parte dintre ele….totusi, ii respect pe oamenii care le-au scris.

  my friends, aceasta experienta era importanta pt Ro Navy (cum e fancy sa le zicem acum matelotilor).

  dar si pentru Armata Romana.

  o sa va dau un singur exemplu: experienta celor cativa luptatori GNFOS care au participat la misiune va fi adaugata la “know-how-ul” Ro Army si mai ales al FOS.

  ca nu le-a suierat glontu pe la ureche, pe mine cel putin, nu ma intereseaza. profilul misiunii era altul. la fel cum si primii luptatori din batalioanele MS au venit din arabia saudita cu “lessons learned”, chiar daca nu au fost in “miezul actiunii”.

  bugetul FN este cam 10% din bugetul MApN (pt MW, care deja mi-e amic virtual, chit ca ne mai luam in coarne 😀 – imi place sa ma iau in coarne cu oameni destepti).

  nu cred ca cei 4 mil jumate de $ sunt problema. daca toti banii Ro ar fi cheltuiti in felul asta… hai sa nu mai discutam, ca ma enervez.

  si citesc ce scrie dorel si sunt de acord in mare parte cu el ( mai ales ca citeaza din DI, care e un Om, nu un tov, dorele). da, fregatele sunt opv-uri. ok. sa n-o dam cotita, asta e adevarul.
  dar e o vb (ma scuzati daca sunt prea cazon: avem o p…, cu asta f…!).

  end of story

  ps: m-am abtinut cu greu sa scriu despre CLI, acolo ar trebui sa intre cineva cu aruncatorul de flacari.

 • logistica. si ma refer strict la plimbatorii de hartii, nu la baietii care fac garda (ma rog, pm, mai nou).

  “izmenarii”, polul sifonarii fondurilor din MApN.

  nu e intentia mea sa le treaca vreun fior pe sira spinarii celor care stau in casute facute cu utilaje, materiale etc ale MApN – wink wink -.

  Doamne Doamne e sus si vede, dar inca nu e vremea.

  se vede ca e mai intelegator deocamdata, deci nu ma provoca :D.

 • xv zice

  my friends, aceasta experienta era importanta pt Ro Navy (cum e fancy sa le zicem acum matelotilor).
  dar si pentru Armata Romana.
  o sa va dau un singur exemplu: experienta celor cativa luptatori GNFOS care au participat la misiune va fi adaugata la “know-how-ul” Ro Army si mai ales al FOS.
  ca nu le-a suierat glontu pe la ureche, pe mine cel putin, nu ma intereseaza.

  eu zic ca ne-a costat al drakului de scump tocmai faptul ca au fost doar cativa luptatori, ei s-au dat in barci ca sa-i prinda, vezi doamne pe aia noua. ceilalti 205 membrii ai echipajului s-au uitat cu binoclul, si poftim experienta. mai fratilor, cu banii cheltuiti aiurea, mai cumparam poate niste benzina pentru avioane si le faceam o bucurie locotenentilor care zboara cateva ore pe an, aveau si ei un bonus nesperat, ori ii dadeam la moreni, mai faceau doua-trei soparle (saur).
  da daca voi ziceti ca merita sa trimiti o fregata pe 4,5 milioane coco, sa semnaleze traficul de tigari din mediterane, iar apoi pe cam tot atatia mangoti sa scufunde un skiff (sic) si sa semnaleze prezenta unui dhow, ma inclin in fata evidentei. daca este un mod inteligent de a se cheltui niste bani, macar nu va mai mirati de situatia armiei romane.
  eu, in prostia mea, ma mir. dar imi pare si rau.
  ps. nene resboiu,
  toata stima pentru chestiile cu roboteii si mai ales pentru tinerii implicati, dar daca tot nu le comenteaza nimeni, ce rost au? mie mi se pare ca au mascat foarte bine disputa despre fregata. mi-a fost mie tarsa sa mai caut pe unde am postat, dar altora…
  poate ma insel, dar nu cred, insa in ultima instanta, este afacerea voastra, cum credeti de cuvinta.
  cu stima!

  • Suntem parteneri media ai evenimentului si nu am urmarit mascari sau comentarii, ci doar promovarea. Promovare pe care o facem de o luna jumate, numai ca astazi e ziua cea mare.

   Facem si noi ce putem, cat putem. Promovam. Alti parteneri media au fost prezenti doar la lansarea evenimentului si acum, la competitie. Probabil ca vor avea 30 de secunde intr-un jurnal de stiri. Noi, am fost cam la toate sesiunile de workshop si coaching, uneori si de 3 ori pe saptamana, apoi s-a lasat cu noapte pierduta pentru prelucrat film. Etc.

  • dorel, in materie de fonduri MApN exista doua extreme:

   – sa judecam cheltuielile apararii dupa criteriile “civile”. pe principiul pe care il cunosti f bine: “cu banii aruncati pe avioane de lupta, s-ar construi x spitale, scoli etc”. nu merge asa nicaieri in lume, asta e propaganda. se numeste ancoraj.

   – sa nu judecam deloc, sa acceptam orice, pe principiul “aia stiu ce fac”. si exista multe exemple, nu vreau sa le dau. stim ca “orice le trece prin cap regilor, se sparge in capul grecilor”, vb aia. se zapacesc bani in nestire, ca deh, nimeni nu da din buzunar.

   un echilbru intre aceste extreme e dificil.
   dar e necesar.

   in speta de fata, cred ca trebuie sa fim ingaduitori.
   a meritat.
   nu cunosc in detaliu cati bani s-au cheltuit, de ce samd. dar stiu ca sunt altii care stau cu ochiu pe astea, de-aia sunt platiti.

   marinarii sunt tot ai nostri (mai putin unii, dar aia e alta poveste :D). trebuie si ei crescuti, trimisi pe-afara, pregatiti…

   sa-l respectam si pe Neptun, zic.

   de acord, daca vor incepe sa simta miros de cascaval si se vor abona la misiuni externe de frecat menta, va trebui sa le taie oamenii din SMG macaroana (sau ochiul lui nelson, cum e la ei :P).

   no worries.

   ps: io sunt unul dintre cei care cred ca FN de astazi ar trebui schimbate din temelii si pornit de la (aproape) zero. dar ideea asta recunosc ca e eretica, utopica si imposibil de implementat. sa fim realisti, deci.
   si mai putin incrancenati, vine sfarsitu lumii cica (n-avem norocul asta :P), sa ne gaseasca cu zambetul pe buze 😀

  • Treaba cu patrulele este veche. Puteau sa nu intercepteze nimic.

   Nici vanatoarele de submarine din ww2 nu au intalnit toate macar un U-boat in intreaga cariera.

   La fel de bine, ferdinanzii puteau sa se ude cu apa ca sa nu lesine de epuizare interceptand copai cu pirati, luptandu-se 76 mm vs. RPG-7, cu GNFOS-ii navalind pe puntile navelor sechestrate si eliberandu-le. Tot de patru milioane si jumatate.

   Ca si pe vremea corabiilor, sau in cele doua razboaie mondiale, se trece la convoaie escortate si patrulari. Sistemul asta are ca efect prevenirea atacurilor piratilor si, in cazul in care acestia au limbrici, se trece la combatere.

   Treaba asta costa. Costa ca orice conflict asimetric. Noi trimitem o fregata de mii de tone, cu sute de oameni la bord, cheltuind patru milioane si jumatate de euro sau dolari, ca deja nu mai stiu… iar noua soricei intr-o copaie, inarmati cu cateva AKM-uri si un RPG pot opri un petrolier de peste o suta de mii de tone, plin.

 • ” iar noua soricei intr-o copaie, inarmati cu cateva AKM-uri si un RPG pot opri un petrolier de peste o suta de mii de tone, plin.”
  nu cred asa ceva! doi insi cu cate un akm (sa nu zic psl) ,pe puntea petrolierului, pot tine la distanta cinci barci cu analfabeti care trag aiurea, ca nu cred ca sunt tintasi de elita. zece “paznici” inarmati pe fiecare nava (chiar din randul echipajului) tot ar fi mai ieftin decat desfasurarea de forte care exista in zona. dai in mama lor, ca nu vin cu cuirasatul, vin cu barca. cineva isi face de lucru si papa bani seriosi.
  dar ma bucur de experienta marinarilor romani. le va folosi mai mult ca sigur cand vor apare pirati la gurile dunarii

 • Hai ca am vazut asta seara pe Antena 3 un material despre chestia asta. Au prins niste pirati, le-au distrus barca, i-au tinut cateva zile la bord apoi EUNAVFOR le-a spus sa-i lase la tarm asa ca le-au dat o barca pneumatica de-a noastra si i-au lasat sa plece. LOL! Epic.

 • bref, aia s-au ales cu o barca noua, salopete albe, mancarica mancarica, noi cu o experienta de lupta de neegalat.
  vorba unui nene de mai sus “a meritat”?!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: